تهران، فرشته، خیابان مریم غربی ساختمان کوئین سنتر طبقه اول واحد 106

صادرات پسته

صادرات پسته به صورت‌های مختلف از جمله صادرات پسته خشک، پسته تازه، مغز پسته و… انجام می‌شود. روند صادرات پسته برای بسیاری از بازرگانان اهمیت دارد. در این مقاله در مورد شرایط صادرات پسته، چگونگی صادرات پسته، انواع پسته صادراتی و مشکلات صادرات پسته صحبت می‌کنیم و کلیه اطلاعاتی که برای صادرات پسته نیاز است را در اختیارتان خواهیم گذاشت. با ما همراه باشید. میزان واردات پسته در دنیا 2 میلیارد و 848 میلیون دلار پسته تازه یا خشک شده با پوست، و 623 میلیون دلار مغز پسته است. 

عناوین مقاله

صادرات پسته

آشنایی با پسته

پسته درختي دو پايه و از تيره پسته سانان است. درخت پسته اهلي L Vera Pistacia متعلق به تيره سماق Anacardiaceae  است.  Pistacia داراي ۱۱ گونه است كه همگي آن‌ها از خود، تربانتين يا سقز ترشح مي‌كنند. گياهان اين تيره به صورت درخت يا درختچه هستند.

پسته در کدام استان ها کشت می‌شود؟

پسته در استان‌های کرمان، یزد، خراسان، فارس، سمنان، سيستان و بلوچستان، مركزي، قزوين و اصفهان کشت می‌شود. سطح زير كشت پسته در سال‌های اخیر درحدود 360000 هكتار بوده است. باتوجه به محدودیت‌های منابع آبی و تغیرات اقلیمی بسیاری از این زمین‌ها از حالت کشت خارج شده‌اند و سطح زیر کشت پسته در استان کرمان درحال کاهش است.

البته به دلیل استقبال سایر استان‌ها از کاشت پسته، سطح زیرکشت این محصول در ایران در حال افزایش است. می‌توان گفت سهم استان کرمان از تولید پسته ایران يك چهارم است.

بهترین کشور برای صادرات پسته کدام است؟

در ادامه مقاله آمار صادرات پسته را آورده‌ایم که می‌توانید بزرگ‌ترین واردکننده پسته و صادرکننده پسته را مشاهده کنید. بهترین کشور برای صادرات پسته، کشورهایی هستند که بیشترین آمار واردات پسته را دارند.

کشورهای آلمان (129 میلون دلار)، ایتالیا (105 میلون دلار)، هند (84 میلون دلار)، فرانسه (25 میلیون دلار)، عربستان و امارات هر کدام با 23 میلون دلار از بزرگ‌ترین واردکنندگان مغز پسته محسوب می‌شوند.

کشورهای ایران (114 میلون دلار)، آمریکا (106 میلون دلار)، ترکیه (83 میلون دلار)، آلمان (54 میلون دلار) و افغانستان (29 میلون دلار) از بزرگ‌ترین صادرکنندگان مغز پسته هستند.

 انواع پسته صادراتی ایران

برای تحلیل سود صادرات پسته، بهتر است با انواع آن آشنا باشید. این امر موجب می‌شود در انتخاب نوع پسته و صادرات پسته به کشور هدف، انتخاب مناسبی داشته باشید و از صادرات پسته سود بیشتری بدست آورید.

در ادامه مقاله برخی از انواع پسته را توضیح می‌دهیم.

پسته فندقی

این نوع از پسته نسبت به دیگر انواع آن کوچک‌تر و به اندازه فندق است. پسته فندقی به دلیل سایز کوچک تعداد بیشتری را در هر وزن شامل می‌شود. این امر مورد توجه بسیاری از بازرگانان قرار گرفته و میزان بالایی از صادرات پسته را به خود اختصاص داده است.

پسته احمدآقایی

پسته احمد آقایی اندازه بزرگتری از نوع پسته فندقی دارد و بهترین طعم را در مقایسه با دیگر انواع پسته دارد. به همین دلیل از پسته‌های محبوب صادراتی است. صادرات پسته احمدآقایی بیشتر به کشورهای شرق آسیا صورت می‌پذیرد.

هند و یونان از جمله کشورهای خواهان پسته احمد آقایی هستند. رنگ سفید پوست آن و قرمزی مغز آن، باعث شده است که پسته احمد آقایی به عنوان یکی از بهترین انواع در بازار شناخته شود. این پسته در تقسیم بندی‌های ذکر شده جزو ارقام متوسط گل و دیررس محسوب می‌شود.

پسته اکبری

پسته اکبری از پسته احمدآقایی کشیده‌تر و گران‌تر  است. می‌توان گفت پسته اکبری گران قیمت‌ترین نوع پسته صادراتی ایران است.

پسته کله قوچی

این نوع پسته، درشت و گرد است. طعم آن کمی متفاوت از دیگر انواع پسته است. زمان برداشت پسته کله قوچی دهه دوم شهریور ماه است.

پسته کله قوچی یکی از انواع زودگل است که بیشتر از انواع دیگر در خطر سرما و خسارت ناشی از آن قرار دارد. این رقم همچنین نسبت به کمبود آب و مواد غذایی بسیار حساس است.

پسته بادامی

این نوع پسته به نوع احمد آقایی شبیه است و به دلیل شباهت مغز آن به بادام به این اسم معروف است.

پسته بادامی جزو انواعی است که زود به گل می‌نشیند. از آنجایی که در نیمه اول مرداد ماه قابل برداشت است، یکی از ارقام خیلی زودرس به شمار می‌آید.

مغز پسته

مغز پسته تهیه شده و بسته بندی شده نیز جزو انواع پسته صادراتی است که برای مصارف صنایع غذایی استفاده می‌شود.

شرایط صادرات پسته

برای شروع روند صادرات پسته، ابتدا به نیاز مشتری توجه می‌کنیم. نوع پسته صادراتی می‌تواند بر اساس کشور واردکننده متفاوت باشد. معمولا برای صادرات پسته به اروپا از بهترین نوع آن استفاده می‌شود.

در کشورهای کمتر توسعه یافته به دلیل درآمد کمتر اقشار جامعه، صادرات پسته با کیفیت متوسط مناسب است. البته صادرات پسته طبق استانداردهای گمرک کشور صادرکننده و کشور واردکننده، انجام می‌شود؛ و ممکن است ورود انواع خاصی از محصول به یک کشور ممنوع باشد.

به عنوان مثال استانداردهای مواد غذایی در کشور آلمان نسبت به مقادیر آفلاتوکسین بسیار سخت گیر هستند و برای صادرات پسته به آلمان باید به مقدار آفلاتوکسین آن توجه کرد.

دارا بودن استانداردهای واردات خشکبار و مواد غذایی در گمرک کشورهای اتحادیه اروپا ضروری است. دریافت تاییدیه سلامت به منظور کنترل میزان آفلاتوکسین در پسته بسیار با اهمیت است اما ممکن است کمی وقت گیر باشد و باید برای آن وقت کافی را پیش بینی کرد.

مجوزهای لازم  برای صادرات پسته

یکی از موارد مهم در صادرات پسته، بحث بسته بندی آن است. جهت صادرات پسته، بسته بندی مناسب با ذکر اطلاعات شرکت و اطلاعات مربوط به بار، بسیار حائز اهمیت است.

در مراحل صادرات پسته، صادرکنندگان ملزم به گرفتن تاییدیه‌های بهداشتی و آزمایش کنترل آفلاتوکسین هستند. اما چنانچه صادرات پسته به صورت بسته بندی کامل شرکتی و دارای مجوزهای بهداشتی شرکت بسته بندی باشد، نیازی به تاییدیه مجدد ندارد و این روش مخصوص صادرات پسته فله است.

برای گرفتن تاییدیه‌های بهداشتی صادرات پسته، ابتدا از محصول نمونه گیری می‌شود و به منظور گرفتن گواهی بهداشت و سلامت نباتات به آزمایشگاه ارسال می‌شود.

چگونگی صادرات پسته

پس از طی کردن مراحلی مانند تاییدیه سلامت و…، باید برای حمل کالا اقدام کرد. حمل و نقل محصول خود را به یک شرکت معتبر بسپارید. شرکت بازرگانی GTG آماده ارائه انواع خدمات حمل و نقل بین المللی است. قبل از حمل، کانتینرها را به دقت بررسی کنید و در صورت لزوم از مواد ضدعفونی کننده برای از بین بردن حشرات و قارچ‌ها استفاده کنید. به ویژه در شرایطی که برای صادرات پسته حمل دریایی را انتخاب کرده‌اید و رطوبت دریا ممکن است روی محصول تاثیر بگذارد.

صادرات پسته ایران

در گذشته، ایران تنها صادرکننده عمده پسته بود و به همین دلیل بسیاری از کشور ها پسته را با نام ایران می‌شناسند. در سال‌های اخیر با ورود آمریکا به بازار این محصول، صادرات پسته به تجارتی تنگاتنگ و رقابتی بین ایران و آمریکا تبدیل شده است.

ایالات متحده آمریکا توانسته است با بهره گیری از دانش ایرانیان مقیم آمریکا، مزارع کالیفرنیا را به کشت پسته اختصاص دهد و به صادرات پسته در حجم زیاد اقدام کند. در سال‌های اخیر کشور ترکیه نیز کشت پسته را به صورت محدود آغاز کرده است. کشت پسته در این کشور در مقابل ایران و آمریکا بسیار ناچیز است.

صادرات پسته ایرانی

مشكلات صادرات پسته

صادرات پسته نیز همانند صادرات دیگر محصولات با مشکلاتی مواجه است. برخی از مشکلات صادرات پسته عبارت هستند از:

  • به دلیل گران بودن محصول، صادرکنندگان نیازمند سرمایه زیادی هستند تا بتوانند برای صادرات آن اقدام کنند.
  • عدم وجود بانك يا موسسه مالی و اعتباری برای اعطای تسهيلات ارزی با نرخ بهره قابل رقابت با وام‌های كشورهای خارجی
  • عدم عقد قراردادهايی با حجم بالا و مدت زمان طولانی به دليل ريسك بالای اين نوع كار در ايران
  • استفاده از روش‌های سنتی در تجارت بين الملل
  • عدم تبليغات و بازاريابی خارجی مناسب برای صادرات پسته ايران، با وجود رقابت میان این کشور و آمریکا
  • حمايت نکردن در خصوص تخصيص يارانه حمل (دريايی، هوايی، زمينی و ريلی)
  • ضعف سيستم حمل و نقل
  • نوسانات نرخ ارز
  • بالا بودن تعرفه صادرات پسته فرآوری شده در گمركات كشورهای خارجی
  • كم توجهی به كيفيت و بهداشت محصول از باغ تا صادرات و ضعف سيستم‌های نظارت و كنترل‌های بهداشتی به خصوص در مورد مقدار آفلاتوكسين و سموم باقيمانده

راهكارهایی برای توسعه روند صادرات پسته

جهت توسعه روند صادرات پسته می‌توان از راهکارهای زیر استفاده کرد:

  • اطلاع رسانی مؤثر به صادركنندگان در رابطه با منابع موجود بانكی و ضوابط و مقررات
  • ايجاد تنوع بيشتر در تسهيلات اعطايی بانك‌ها
  • زمان اعطای تسهيلات صادراتی متناسب با نياز صادركننده و تسهيل بازپرداخت
  • اطلاع رسانی فهرست سموم دفع آفات نباتی مورد تاييد و مجاز مناسب باغات پسته جهت معرفی به باغداران و توليد كنندگان

هر آنچه که شرکت های‌ بازرگانی پسته باید از صادرات پسته ایران بدانند

در بین پسته‌های دنیا، پسته ایران رتبه نخست را از نظر کیفیت داراست. پسته ایرانی به دلیل داشتن روغن‌های غیراشباع می‌تواند دماهای بالاتر را تحمل کند. به همین دلیل می‌توان آن را برشته کرد. برشته‌ کردن پسته در دمای بالا، سبب می‌شود هرگونه آلودگی یا باکتری آن از بین برود.

مزایای پسته ایرانی

پسته‌های ایران مزایای خاص خودش را دارد از جمله:

تنوع پسته ایرانی

پسته ایرانی انواع مختلفی دارد. پسته فندقی یا اوحدی، کله‌قوچی، اکبری و احمدآقایی از انواع آن هستند که هر یک طعم و خواص خاص خودش را دارد. از یک منظر پسته‌های ایرانی را به دو نوع کلی تقسیم می‌کنند: فندقی و بادامی. فندقی‌ها گِرد و بادامی‌ها کشیده و باریک هستند.

مغز پسته بلند تر از پوسته آن

مغز پسته‌های ایرانی نسبت ‌به پوسته‌شان بلندتر است. در واقع پسته ایرانی مغز بیشتری را شامل می‌شود.

 قابلیت برشته‌ شدن دارد

پسته ایرانی حاوی روغن اشباع نشده است. به‌ همین ‌دلیل پسته ایرانی ظرفیت بالاتری در برابر حرارت دارد و می‌توان آن را بین ۱۶۰ تا ۱۸۰ سانتی‌گراد حرارت داد. این میزان برشتگی به پسته طعم بی‌نظیری می‌دهد، ضمن اینکه هرگونه باکتری را از بین می‌برد. بر خلاف پسته‌های دیگر که تا 120 درجه حرارت می‌پذیرند.

 طعم عالی

بی شک علت معروف بودن پسته ایرانی طعم بی نظیر آن است. هرکدام از انواع پسته ایرانی طعم خاص خود را دارد و تولیدکنندگان، پودر یا خلال پسته ترکیبی از همه انواع پسته ایرانی را به کار می‌گیرند تا خلال تهیه شده طعمی بی‌نظیر به خوراکی‌ها و غذاها بدهد.

پسته آمریکایی

آمریکا دومین تولید کننده و صادر کننده پسته در دنیا است. پسته‌های آمریکایی از هر پسته دیگری بیشتر به پسته‌های ایرانی شبیه است، اما از نظر طعم و اندازه و نیز قیمت، پسته ایرانی یک ‌سر و گردن بالاتر است. روغن اشباع نشده آن نیز بسیار کمتر از پسته ایرانی است.

برخی از مهم‌ترین ارقام پسته آمریکایی شامل کرمان (Kerman)، گلدن هیلز و گامدراپ (Gumdrop) هستند. پسته نوع کرمان دارای رنگ سبز روشنی است. مغز پسته آمریکایی نسبت به پسته ایرانی کمی کوتاه‌تر است.

پسته ترک

سومین کشور تولیدکننده پسته ترکیه است. مغز پسته ترک برخلاف پسته ایرانی و آمریکایی، کوتاه‌تر از پوسته سخت آن است. یعنی کاملا درون پوسته قرار دارد. پسته ترکی انواع مختلفی دارد. پسته آنتپ (Antep nut) و پسته سیرت (Siirt) از انواع آن هستند. پسته‌های ترک سخت‌تر باز می‌شوند. این پسته از پسته آمریکایی گرانقیمت‌تر است.

معیار کیفیت پسته (انس) چگونه تعیین می‌شود؟

انس گیری یک معیار برای سنجش میزان بزرگی، رسیده بودن و مرغوبیت پسته است، اما باید توجه داشت که این تنها شرط برای مرغوبیت و همچنین تعیین میزان بهای آن نیست.

برای تعیین کیفیت یا تعیین انس پسته ۱۴۲ گرم پسته را وزن می کنیم و تعداد پسته آن را می‌شماریم. هر تعدادی که به دست آمد انس پسته محسوب می‌شود.

به عنوان مثال :

۱۴۲گرم از یک نمونه پسته اکبری را وزن می کنیم که در این ۱۴۲گرم ۱۱۰ دانه پسته وجود دارد انس این نمونه پسته ۲۲ است. اما یک نمونه از این نوع با همین مقدار گرم ۱۲۰ دانه پسته دارد که انس این نمونه پسته ۲۴ است. هر چه انس بالاتر برود قیمت آن نوع پسته کمتر است.

پسته آب خندان چیست؟

انواع پسته‌ها به دو دسته تقسیم می‌شوند:

  • خندان
  • دهن بست

واسطه‌ها برای اینکه پسته‌های دهن بست را به فروش برسانند، آن‌ها را با قیمت کم از کشاورز خریداری می‌کنند؛ سپس آن‌ها را با پسته مرغوب تر مخلوط می‌کنند و به قیمت بالاتر می‌فروشند. یک راه دیگر فرآوری این پسته‌ها این است که پسته‌های دهن بست را داخل آب انداخته تا خیس بخورند، سپس آن‌ها را با حرارت غیر مستقیم خشک کرده و به عنوان پسته خندان و با کیفیت بالا به بازار عرضه می‌کنند.

پسته مرغوب

 

نحوه تشخیص پسته فرآوری شده

مقداری پسته را در مشت بسته خود بگیرید و تکان دهید. اگر مغز‌ پسته‌‌ها با برخورد به پوسته‌ خود سر و صدای زیادی ایجاد کردند، یعنی آب‌خندان شده‌اند.

البته اگر در مرحله برشته کردن  به محلول آب‌نمک نشاسته اضافه کرده باشند این روش برای تشخیص راهگشا نیست.

قیمت پسته در ایران

به دلیل صادراتی بودن پسته، قیمت آن متاثر از قیمت دلار است و با بالارفتن دلار قیمت آن بالاتر می‌رود. عامل مهم دیگر، نوع و کیفت پسته، تازه بودن آن و مقدار برداشت کشاورزان در آن سال است. تمیز و بدون لکه بودن پوسته خارجی پسته دلیلی بر کیفیت و مرغوبیت آن است.

نمایشگاه‌های پسته

هر ساله نمایشگاه‌هایی در سطح کشور برگزار می‌شوند که به تولیدکنندگان توصیه می‌کنیم در این نمایشگاه‌ها شرکت کنند.

نکات مهم در هنگام خرید پسته

خندان بودن پسته علاوه بر راحت باز شدن آن، دلیلی بر رسیده بودن پسته است. پسته‌های بسته و ریز ممکن است نارس باشند.

هنگام خرید پسته به نکات زیر توجه کنید:

  • پسته‌ها باید از نظر اندازه و ظاهر یک دست باشند.
  • آن بخش از مغز پسته که قابل رویت است، بسته به نوع آن باید قرمز ارغوانی، قرمز متمایل به خاکستری و یا بنفش و قهوه‌ای باشد. رنگ مغز پسته از زرد تا سبز روشن و تیره متفاوت است. هرچه رنگ مغز پسته سبزتر باشد، طعم بهتری دارد.
  • مغز پسته باید خوش‌طعم باشد و مزه تلخ یا ناخوشایندی نداشته باشد.
  • اگر مغز پسته نرم باشد، نشان دهنده آن است که در جایی نمناک نگهداری شده است و خرید آن توصیه نمی‌شود.
  • مغز پسته نباید بیش ‌از‌ حد خشک و چروکیده باشد.
  • ازخرید پسته‌های رنگ ‌شده اجتناب کنید. معمولا برای محوکردن لکه‌های روی پوست پسته، آن‌ها را رنگ می‌کنند. اگر دقت کنید متوجه طبیعی نبودن رنگ پسته می‌شوید.

در این مقاله در مورد چگونگی صادرات پسته، شرایط صادرات پسته، انواع پسته صادراتی و بهترین کشور برای صادرات پسته توضیحاتی ارائه دادیم. در صورت نیاز به صادرات پسته می‌توانید از کارشناسان شرکت بازرگانی جی تی جی کمک بگیرید.

 

نویسنده: عظیمه کریمی

صادرات پسته به صورت‌های مختلف از جمله صادرات پسته خشک، پسته تازه، مغز پسته و… انجام می‌شود. روند صادرات پسته برای بسیاری از بازرگانان اهمیت دارد. در این مقاله در مورد شرایط صادرات پسته، چگونگی صادرات پسته، انواع پسته صادراتی و مشکلات صادرات پسته صحبت می‌کنیم و کلیه اطلاعاتی که برای صادرات پسته نیاز است را در اختیارتان خواهیم گذاشت. با ما همراه باشید. میزان واردات پسته در دنیا 2 میلیارد و 848 میلیون دلار پسته تازه یا خشک شده با پوست، و 623 میلیون دلار مغز پسته است. 

عناوین مقاله

صادرات پسته

آشنایی با پسته

پسته درختي دو پايه و از تيره پسته سانان است. درخت پسته اهلي L Vera Pistacia متعلق به تيره سماق Anacardiaceae  است.  Pistacia داراي ۱۱ گونه است كه همگي آن‌ها از خود، تربانتين يا سقز ترشح مي‌كنند. گياهان اين تيره به صورت درخت يا درختچه هستند.

پسته در کدام استان ها کشت می‌شود؟

پسته در استان‌های کرمان، یزد، خراسان، فارس، سمنان، سيستان و بلوچستان، مركزي، قزوين و اصفهان کشت می‌شود. سطح زير كشت پسته در سال‌های اخیر درحدود 360000 هكتار بوده است. باتوجه به محدودیت‌های منابع آبی و تغیرات اقلیمی بسیاری از این زمین‌ها از حالت کشت خارج شده‌اند و سطح زیر کشت پسته در استان کرمان درحال کاهش است.

البته به دلیل استقبال سایر استان‌ها از کاشت پسته، سطح زیرکشت این محصول در ایران در حال افزایش است. می‌توان گفت سهم استان کرمان از تولید پسته ایران يك چهارم است.

بهترین کشور برای صادرات پسته کدام است؟

در ادامه مقاله آمار صادرات پسته را آورده‌ایم که می‌توانید بزرگ‌ترین واردکننده پسته و صادرکننده پسته را مشاهده کنید. بهترین کشور برای صادرات پسته، کشورهایی هستند که بیشترین آمار واردات پسته را دارند.

کشورهای آلمان (129 میلون دلار)، ایتالیا (105 میلون دلار)، هند (84 میلون دلار)، فرانسه (25 میلیون دلار)، عربستان و امارات هر کدام با 23 میلون دلار از بزرگ‌ترین واردکنندگان مغز پسته محسوب می‌شوند.

کشورهای ایران (114 میلون دلار)، آمریکا (106 میلون دلار)، ترکیه (83 میلون دلار)، آلمان (54 میلون دلار) و افغانستان (29 میلون دلار) از بزرگ‌ترین صادرکنندگان مغز پسته هستند.

 انواع پسته صادراتی ایران

برای تحلیل سود صادرات پسته، بهتر است با انواع آن آشنا باشید. این امر موجب می‌شود در انتخاب نوع پسته و صادرات پسته به کشور هدف، انتخاب مناسبی داشته باشید و از صادرات پسته سود بیشتری بدست آورید.

در ادامه مقاله برخی از انواع پسته را توضیح می‌دهیم.

پسته فندقی

این نوع از پسته نسبت به دیگر انواع آن کوچک‌تر و به اندازه فندق است. پسته فندقی به دلیل سایز کوچک تعداد بیشتری را در هر وزن شامل می‌شود. این امر مورد توجه بسیاری از بازرگانان قرار گرفته و میزان بالایی از صادرات پسته را به خود اختصاص داده است.

پسته احمدآقایی

پسته احمد آقایی اندازه بزرگتری از نوع پسته فندقی دارد و بهترین طعم را در مقایسه با دیگر انواع پسته دارد. به همین دلیل از پسته‌های محبوب صادراتی است. صادرات پسته احمدآقایی بیشتر به کشورهای شرق آسیا صورت می‌پذیرد.

هند و یونان از جمله کشورهای خواهان پسته احمد آقایی هستند. رنگ سفید پوست آن و قرمزی مغز آن، باعث شده است که پسته احمد آقایی به عنوان یکی از بهترین انواع در بازار شناخته شود. این پسته در تقسیم بندی‌های ذکر شده جزو ارقام متوسط گل و دیررس محسوب می‌شود.

پسته اکبری

پسته اکبری از پسته احمدآقایی کشیده‌تر و گران‌تر  است. می‌توان گفت پسته اکبری گران قیمت‌ترین نوع پسته صادراتی ایران است.

پسته کله قوچی

این نوع پسته، درشت و گرد است. طعم آن کمی متفاوت از دیگر انواع پسته است. زمان برداشت پسته کله قوچی دهه دوم شهریور ماه است.

پسته کله قوچی یکی از انواع زودگل است که بیشتر از انواع دیگر در خطر سرما و خسارت ناشی از آن قرار دارد. این رقم همچنین نسبت به کمبود آب و مواد غذایی بسیار حساس است.

پسته بادامی

این نوع پسته به نوع احمد آقایی شبیه است و به دلیل شباهت مغز آن به بادام به این اسم معروف است.

پسته بادامی جزو انواعی است که زود به گل می‌نشیند. از آنجایی که در نیمه اول مرداد ماه قابل برداشت است، یکی از ارقام خیلی زودرس به شمار می‌آید.

مغز پسته

مغز پسته تهیه شده و بسته بندی شده نیز جزو انواع پسته صادراتی است که برای مصارف صنایع غذایی استفاده می‌شود.

شرایط صادرات پسته

برای شروع روند صادرات پسته، ابتدا به نیاز مشتری توجه می‌کنیم. نوع پسته صادراتی می‌تواند بر اساس کشور واردکننده متفاوت باشد. معمولا برای صادرات پسته به اروپا از بهترین نوع آن استفاده می‌شود.

در کشورهای کمتر توسعه یافته به دلیل درآمد کمتر اقشار جامعه، صادرات پسته با کیفیت متوسط مناسب است. البته صادرات پسته طبق استانداردهای گمرک کشور صادرکننده و کشور واردکننده، انجام می‌شود؛ و ممکن است ورود انواع خاصی از محصول به یک کشور ممنوع باشد.

به عنوان مثال استانداردهای مواد غذایی در کشور آلمان نسبت به مقادیر آفلاتوکسین بسیار سخت گیر هستند و برای صادرات پسته به آلمان باید به مقدار آفلاتوکسین آن توجه کرد.

دارا بودن استانداردهای واردات خشکبار و مواد غذایی در گمرک کشورهای اتحادیه اروپا ضروری است. دریافت تاییدیه سلامت به منظور کنترل میزان آفلاتوکسین در پسته بسیار با اهمیت است اما ممکن است کمی وقت گیر باشد و باید برای آن وقت کافی را پیش بینی کرد.

مجوزهای لازم  برای صادرات پسته

یکی از موارد مهم در صادرات پسته، بحث بسته بندی آن است. جهت صادرات پسته، بسته بندی مناسب با ذکر اطلاعات شرکت و اطلاعات مربوط به بار، بسیار حائز اهمیت است.

در مراحل صادرات پسته، صادرکنندگان ملزم به گرفتن تاییدیه‌های بهداشتی و آزمایش کنترل آفلاتوکسین هستند. اما چنانچه صادرات پسته به صورت بسته بندی کامل شرکتی و دارای مجوزهای بهداشتی شرکت بسته بندی باشد، نیازی به تاییدیه مجدد ندارد و این روش مخصوص صادرات پسته فله است.

برای گرفتن تاییدیه‌های بهداشتی صادرات پسته، ابتدا از محصول نمونه گیری می‌شود و به منظور گرفتن گواهی بهداشت و سلامت نباتات به آزمایشگاه ارسال می‌شود.

چگونگی صادرات پسته

پس از طی کردن مراحلی مانند تاییدیه سلامت و…، باید برای حمل کالا اقدام کرد. حمل و نقل محصول خود را به یک شرکت معتبر بسپارید. شرکت بازرگانی GTG آماده ارائه انواع خدمات حمل و نقل بین المللی است. قبل از حمل، کانتینرها را به دقت بررسی کنید و در صورت لزوم از مواد ضدعفونی کننده برای از بین بردن حشرات و قارچ‌ها استفاده کنید. به ویژه در شرایطی که برای صادرات پسته حمل دریایی را انتخاب کرده‌اید و رطوبت دریا ممکن است روی محصول تاثیر بگذارد.

صادرات پسته ایران

در گذشته، ایران تنها صادرکننده عمده پسته بود و به همین دلیل بسیاری از کشور ها پسته را با نام ایران می‌شناسند. در سال‌های اخیر با ورود آمریکا به بازار این محصول، صادرات پسته به تجارتی تنگاتنگ و رقابتی بین ایران و آمریکا تبدیل شده است.

ایالات متحده آمریکا توانسته است با بهره گیری از دانش ایرانیان مقیم آمریکا، مزارع کالیفرنیا را به کشت پسته اختصاص دهد و به صادرات پسته در حجم زیاد اقدام کند. در سال‌های اخیر کشور ترکیه نیز کشت پسته را به صورت محدود آغاز کرده است. کشت پسته در این کشور در مقابل ایران و آمریکا بسیار ناچیز است.

صادرات پسته ایرانی

مشكلات صادرات پسته

صادرات پسته نیز همانند صادرات دیگر محصولات با مشکلاتی مواجه است. برخی از مشکلات صادرات پسته عبارت هستند از:

  • به دلیل گران بودن محصول، صادرکنندگان نیازمند سرمایه زیادی هستند تا بتوانند برای صادرات آن اقدام کنند.
  • عدم وجود بانك يا موسسه مالی و اعتباری برای اعطای تسهيلات ارزی با نرخ بهره قابل رقابت با وام‌های كشورهای خارجی
  • عدم عقد قراردادهايی با حجم بالا و مدت زمان طولانی به دليل ريسك بالای اين نوع كار در ايران
  • استفاده از روش‌های سنتی در تجارت بين الملل
  • عدم تبليغات و بازاريابی خارجی مناسب برای صادرات پسته ايران، با وجود رقابت میان این کشور و آمریکا
  • حمايت نکردن در خصوص تخصيص يارانه حمل (دريايی، هوايی، زمينی و ريلی)
  • ضعف سيستم حمل و نقل
  • نوسانات نرخ ارز
  • بالا بودن تعرفه صادرات پسته فرآوری شده در گمركات كشورهای خارجی
  • كم توجهی به كيفيت و بهداشت محصول از باغ تا صادرات و ضعف سيستم‌های نظارت و كنترل‌های بهداشتی به خصوص در مورد مقدار آفلاتوكسين و سموم باقيمانده

راهكارهایی برای توسعه روند صادرات پسته

جهت توسعه روند صادرات پسته می‌توان از راهکارهای زیر استفاده کرد:

  • اطلاع رسانی مؤثر به صادركنندگان در رابطه با منابع موجود بانكی و ضوابط و مقررات
  • ايجاد تنوع بيشتر در تسهيلات اعطايی بانك‌ها
  • زمان اعطای تسهيلات صادراتی متناسب با نياز صادركننده و تسهيل بازپرداخت
  • اطلاع رسانی فهرست سموم دفع آفات نباتی مورد تاييد و مجاز مناسب باغات پسته جهت معرفی به باغداران و توليد كنندگان

هر آنچه که شرکت های‌ بازرگانی پسته باید از صادرات پسته ایران بدانند

در بین پسته‌های دنیا، پسته ایران رتبه نخست را از نظر کیفیت داراست. پسته ایرانی به دلیل داشتن روغن‌های غیراشباع می‌تواند دماهای بالاتر را تحمل کند. به همین دلیل می‌توان آن را برشته کرد. برشته‌ کردن پسته در دمای بالا، سبب می‌شود هرگونه آلودگی یا باکتری آن از بین برود.

مزایای پسته ایرانی

پسته‌های ایران مزایای خاص خودش را دارد از جمله:

تنوع پسته ایرانی

پسته ایرانی انواع مختلفی دارد. پسته فندقی یا اوحدی، کله‌قوچی، اکبری و احمدآقایی از انواع آن هستند که هر یک طعم و خواص خاص خودش را دارد. از یک منظر پسته‌های ایرانی را به دو نوع کلی تقسیم می‌کنند: فندقی و بادامی. فندقی‌ها گِرد و بادامی‌ها کشیده و باریک هستند.

مغز پسته بلند تر از پوسته آن

مغز پسته‌های ایرانی نسبت ‌به پوسته‌شان بلندتر است. در واقع پسته ایرانی مغز بیشتری را شامل می‌شود.

 قابلیت برشته‌ شدن دارد

پسته ایرانی حاوی روغن اشباع نشده است. به‌ همین ‌دلیل پسته ایرانی ظرفیت بالاتری در برابر حرارت دارد و می‌توان آن را بین ۱۶۰ تا ۱۸۰ سانتی‌گراد حرارت داد. این میزان برشتگی به پسته طعم بی‌نظیری می‌دهد، ضمن اینکه هرگونه باکتری را از بین می‌برد. بر خلاف پسته‌های دیگر که تا 120 درجه حرارت می‌پذیرند.

 طعم عالی

بی شک علت معروف بودن پسته ایرانی طعم بی نظیر آن است. هرکدام از انواع پسته ایرانی طعم خاص خود را دارد و تولیدکنندگان، پودر یا خلال پسته ترکیبی از همه انواع پسته ایرانی را به کار می‌گیرند تا خلال تهیه شده طعمی بی‌نظیر به خوراکی‌ها و غذاها بدهد.

پسته آمریکایی

آمریکا دومین تولید کننده و صادر کننده پسته در دنیا است. پسته‌های آمریکایی از هر پسته دیگری بیشتر به پسته‌های ایرانی شبیه است، اما از نظر طعم و اندازه و نیز قیمت، پسته ایرانی یک ‌سر و گردن بالاتر است. روغن اشباع نشده آن نیز بسیار کمتر از پسته ایرانی است.

برخی از مهم‌ترین ارقام پسته آمریکایی شامل کرمان (Kerman)، گلدن هیلز و گامدراپ (Gumdrop) هستند. پسته نوع کرمان دارای رنگ سبز روشنی است. مغز پسته آمریکایی نسبت به پسته ایرانی کمی کوتاه‌تر است.

پسته ترک

سومین کشور تولیدکننده پسته ترکیه است. مغز پسته ترک برخلاف پسته ایرانی و آمریکایی، کوتاه‌تر از پوسته سخت آن است. یعنی کاملا درون پوسته قرار دارد. پسته ترکی انواع مختلفی دارد. پسته آنتپ (Antep nut) و پسته سیرت (Siirt) از انواع آن هستند. پسته‌های ترک سخت‌تر باز می‌شوند. این پسته از پسته آمریکایی گرانقیمت‌تر است.

معیار کیفیت پسته (انس) چگونه تعیین می‌شود؟

انس گیری یک معیار برای سنجش میزان بزرگی، رسیده بودن و مرغوبیت پسته است، اما باید توجه داشت که این تنها شرط برای مرغوبیت و همچنین تعیین میزان بهای آن نیست.

برای تعیین کیفیت یا تعیین انس پسته ۱۴۲ گرم پسته را وزن می کنیم و تعداد پسته آن را می‌شماریم. هر تعدادی که به دست آمد انس پسته محسوب می‌شود.

به عنوان مثال :

۱۴۲گرم از یک نمونه پسته اکبری را وزن می کنیم که در این ۱۴۲گرم ۱۱۰ دانه پسته وجود دارد انس این نمونه پسته ۲۲ است. اما یک نمونه از این نوع با همین مقدار گرم ۱۲۰ دانه پسته دارد که انس این نمونه پسته ۲۴ است. هر چه انس بالاتر برود قیمت آن نوع پسته کمتر است.

پسته آب خندان چیست؟

انواع پسته‌ها به دو دسته تقسیم می‌شوند:

  • خندان
  • دهن بست

واسطه‌ها برای اینکه پسته‌های دهن بست را به فروش برسانند، آن‌ها را با قیمت کم از کشاورز خریداری می‌کنند؛ سپس آن‌ها را با پسته مرغوب تر مخلوط می‌کنند و به قیمت بالاتر می‌فروشند. یک راه دیگر فرآوری این پسته‌ها این است که پسته‌های دهن بست را داخل آب انداخته تا خیس بخورند، سپس آن‌ها را با حرارت غیر مستقیم خشک کرده و به عنوان پسته خندان و با کیفیت بالا به بازار عرضه می‌کنند.

پسته مرغوب

 

نحوه تشخیص پسته فرآوری شده

مقداری پسته را در مشت بسته خود بگیرید و تکان دهید. اگر مغز‌ پسته‌‌ها با برخورد به پوسته‌ خود سر و صدای زیادی ایجاد کردند، یعنی آب‌خندان شده‌اند.

البته اگر در مرحله برشته کردن  به محلول آب‌نمک نشاسته اضافه کرده باشند این روش برای تشخیص راهگشا نیست.

قیمت پسته در ایران

به دلیل صادراتی بودن پسته، قیمت آن متاثر از قیمت دلار است و با بالارفتن دلار قیمت آن بالاتر می‌رود. عامل مهم دیگر، نوع و کیفت پسته، تازه بودن آن و مقدار برداشت کشاورزان در آن سال است. تمیز و بدون لکه بودن پوسته خارجی پسته دلیلی بر کیفیت و مرغوبیت آن است.

نمایشگاه‌های پسته

هر ساله نمایشگاه‌هایی در سطح کشور برگزار می‌شوند که به تولیدکنندگان توصیه می‌کنیم در این نمایشگاه‌ها شرکت کنند.

نکات مهم در هنگام خرید پسته

خندان بودن پسته علاوه بر راحت باز شدن آن، دلیلی بر رسیده بودن پسته است. پسته‌های بسته و ریز ممکن است نارس باشند.

هنگام خرید پسته به نکات زیر توجه کنید:

  • پسته‌ها باید از نظر اندازه و ظاهر یک دست باشند.
  • آن بخش از مغز پسته که قابل رویت است، بسته به نوع آن باید قرمز ارغوانی، قرمز متمایل به خاکستری و یا بنفش و قهوه‌ای باشد. رنگ مغز پسته از زرد تا سبز روشن و تیره متفاوت است. هرچه رنگ مغز پسته سبزتر باشد، طعم بهتری دارد.
  • مغز پسته باید خوش‌طعم باشد و مزه تلخ یا ناخوشایندی نداشته باشد.
  • اگر مغز پسته نرم باشد، نشان دهنده آن است که در جایی نمناک نگهداری شده است و خرید آن توصیه نمی‌شود.
  • مغز پسته نباید بیش ‌از‌ حد خشک و چروکیده باشد.
  • ازخرید پسته‌های رنگ ‌شده اجتناب کنید. معمولا برای محوکردن لکه‌های روی پوست پسته، آن‌ها را رنگ می‌کنند. اگر دقت کنید متوجه طبیعی نبودن رنگ پسته می‌شوید.

در این مقاله در مورد چگونگی صادرات پسته، شرایط صادرات پسته، انواع پسته صادراتی و بهترین کشور برای صادرات پسته توضیحاتی ارائه دادیم. در صورت نیاز به صادرات پسته می‌توانید از کارشناسان شرکت بازرگانی جی تی جی کمک بگیرید.

 

نویسنده: عظیمه کریمی

مطالب مرتبط

Comments (3)

سلام می خواستم برای خرید خاک پسته راهنمایی کنید در کارخانه های تولید مغز پسته وجود داره ممنون از لطف تون

محمدرضا اسعدی

سلام نظر بنده : اول تلفن های اعلام شده روی وب سایت تون رو درست کنید و جواب بدید پس از اون ادعای واردات و صادرات بفرمایید . ممنونم

درود بر شما
عذرخواهی میکنم اگر تماس شما پاسخ داده نشده. در ساعات کاری تماس بگیرید انشالله پاسخگو خواهیم بود

یک نظر بگذارید

مشاوره رایگان