
صادرات گیاهان دارویی یکی از حوزههای صادرات است که در صورت سرمایهگذاری صحیح، بازاریابی و صادرات، ظرفیت کسب درآمد ارزی بسیار بالایی دارد. کشور ایران آب و هوایی 4 فصل داشته و به همین دلیل از تنوع زیستی بالایی برخوردار است. این تنوع زیستی و ژنتیکی در کشور ما سبب رشد بسیاری از گیاهان و حیات طیف گستردهای از جانوران شده است. اما پتانسیل زیست محیطی ایران برای تولید گیاهان دارویی چگونه است؟ آخرین وضعیت صادرات گیاهان دارویی ایران به چه شکل است؟ صادرات ایران چه سهمی از صادرات گیاهان دارویی جهان را به خود اختصاص داده است؟ در این مقاله علاوه بر پاسخ به پرسشهای بالا، اطلاعات مفید دیگری در این حوزه در اختیار شما قرار داده خواهد شد. تا پایان مقاله همراه ما باشید.

پتانسیل زیست محیطی ایران
به موارد آمار زیر دقت کنید:
* کشور ایران 9 مورد از 11 مورد انواع اکوسیستم دنیا را دارد.
* از 42 نوع تالاب موجود در دنیا، 41 نوع آن در ایران هم وجود دارد.
* 2100 گونه گیاهی متنوع و اختصاصی در ایران رشد میکند.
* ایران بیش از 15.7 میلیون هکتار جنگل ثبت شده دارد.
* بیش از 8000 گونه گیاهان دارویی (2 برابر کل اروپا)، در ایران رشد میکند.
این آمار نشان از ظرفیت بالای ایران برای سرمایهگذاری در صادرات بخش کشاورزی و گیاهان دارویی است. اما تولیدکنندگان، تجار و بازرگانان تا چه اندازه از این پتانسیل عالی استفاده نمودهاند؟ میزان صادرات گیاهان دارویی ایران چقدر است؟ تولید گیاهان دارویی در ایران چگونه است؟ در بخش بعدی مقاله با بررسی پاسخ این سوالات و ارائه اطلاعات بیشتر، همراه ما باشید.
صادرات گیاهان دارویی ایران
طبق آمار ایران در سه ماه اول سال 1400 ، حدود 29 هزارتن انواع گیاهان دارویی به ارزش 49 میلیون دلار گیاهان دارویی و صنعتی صادر کرده است. در این میان 53 درصد ارزش صادرات گیاهان دارویی ایران مربوط به صادرات زعفران است. ایران همچنین 4000 تن چای به ارزش 4 میلیون دلار صادر کرده است. رقمی که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته به ترتیب 728 و 642 درصد از نظر ارزشی و وزنی افزایش داشته است.

صادرات گیاهان دارویی در جهان و سهم ایران
به طور کلی تجزیه و تحلیل صادرات گیاهان دارویی جهان با پیچیدگیهای بسیار زیادی رو به رو است. اما دلیل این پیچیدگیها چیست؟ در حقیقت آنچه فرآیند تحقیق بازار و صادرات این کالا را دشوار میکند، کمبود اطلاعات رسمی و دادههای آماری محدود است. طبق آخرین آمار موجود در سال 2018 بازار جهانی محصولات گیاهی و گیاهان دارویی 62 میلیارد دلار ارزش داشته است. رقمی که طبق پیش بینیها تا سال 2050 به 500 میلیارد دلار خواهد رسید.
یکی از خدمات شرکت بازرگانی جی تی جی تحلیل بازار و بازاریابی صادراتی است. اگر شما هم قصد ورود به حوزه صادرات گیاهان دارویی را دارید، با شرکت بازرگانی جی تی جی تماس بگیرید. مشاورین GTG اطلاعات دقیقی در خصوص این حوزه در اختیار شما قرار خواهند داد.
لازم است بدانید، در دسته بندی تجارت جهانی، گیاهان دارویی در دسته میوهها، دانهها، دانههای روغنی، کاه و علوفه قرار میگیرد. در سال 2020 برترین واردکنندگان گیاهان دارویی، دانهها و میوههای روغنی، کاه و علوفه را میتوان به صورت زیر نام برد:
1 . چین 42.6 میلیارد دلار
2 . آلمان 5.5 میلیارد دلار
3 . هلند 5.47 میلیارد دلار
4 . ژاپن 4.17 میلیارد دلار
5 . مکزیک 3.32 میلیارد دلار
در همین سال کشورهای ایالات متحده آمریکا، برزیل، کانادا، هلند و آرژانتین به ترتیب با 29.9 ، 29.1، 7.58، 3.77 و 3.45، بزرگترین صادرکنندگان این دسته بندی کالا محسوب میشدند.
در حال حاضر ارزش صادرات گیاهان دارویی در دنیا 124 میلیارد دلار تخمین زده شده است. این در حالی است که ایران با سهم 400 میلیون دلاری خود حدود 4 درصد از کل این تجارت را در اختیار دارد.
* کشورهای آسیایی نظیر عراق، کویت، ارمنستان، آذربایجان، ازبکستان، افغانستان، پاکستان، ترکمنستان، قرقیزستان، امارات، کره جنوبی، ژاپن، ترکیه، عمان و قطر
* استرالیا
* روسیه
* کشورهای اروپایی نظیر آلمان، انگلستان، ایتالیا، کانادا، اسپانیا، دانمارک و سوئیس
* کشورهای آمریکایی و آفریقایی مانند ونزوئلا، ساحل عاج و نیجریه
با توجه به تراکم صادرات به کشورهای آسیایی هنوز هم سهم قابل توجهی از بازار صادرات پوشاک آسیا در اختیار کشورهایی نظیر چین است. این موضوع به ضرورت توجه و رسیدگی بیشتر در استفاده از ظرفیتهای درآمدزایی این صنعت، تاکید دارد.
گیاهان دارویی صادراتی ایران
تنوع گیاهان دارویی ایران موجب شده است که بسیاری از شرکتهای داروسازی معتبر دنیا، از محصولات ایرانی به عنوان مواد اولیه استفاده نمایند. در حال حاضر حدود 90 درصد از انواع گیاهان دارویی در داخل کشور تولید میشود. جالب است بدانید گیاهان دارویی کشور به صورت گیاه طبیعی، اسانس، عرقیات و روغن، به کشورهای مختلف دنیا صادر می شوند. طبق آمار گمرک جمهوری اسلامی ایران کشورهای ترکیه، روسیه، امارات، عمان، ژاپن، آلمان و چین بزرگترین مقاصد در صادرات گیاهان دارویی ایران هستند.
همانطور که میدانید سود حاصل از صادرات به عوامل مختلفی بستگی داشته و همواره ثابت نخواهد بود اما با در نظر گرفتن اقبال عمومی مردم جهان به گیاهان دارویی و بررسیهای تخصصی انجام شده، پیش بینی شده است که میزان صادرات گیاهان دارویی در سالهای آتی با افزایش 3 تا 5 درصدی رو به رو شود.
همانطور که گفته شد ایران به واسطهی اقلیم بسیار مناسب و تعدد گونههای گیاهی، لیست بلندبالایی از گیاهان دارویی صادراتی دارد. یکی از مهمترین آمار و اطلاعاتی که تجار در این تجارت باید به آن آگاه باشند، ﺁشنایی با لیست گیاهان دارویی صادراتی ایران است. مواردی که سرمایهگذاری هوشمندانه در صادرات هریک از آنها ظرفیت درآمدزایی ارزی بسیار بالایی را در اختیار سرمایهگذاران و بازرگانان قرار خواهد داد. اما مهمترین گیاهان دارویی ایران کدامند؟
1 . زعفران
2 . آویشن
3 . مرزه
4 . زیره و زیره سبز
5 . بابونه
6 . بومادران
7 . فلفل سیاه
8 . گل ختمی
9 . انسیون
10 . مارچوبه
لیست گیاهان دارویی ایران به همین موارد محدود نمیشود. شیرین بیان و تلخ بیان، حنا، باد رنجبویه ، کرفس وحشی (کلوس)، گز خوانسار(گز انگبین) نیز از دیگر گیاهان دارویی صادراتی کشور محسوب میشوند. شما میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر و آشنایی با دیگر گیاهان دارویی صادراتی پرطرفدار با شرکت بازرگانی جی تی جی تماس بگیرید.

چالشهای صادرات گیاهان دارویی ایران
دو سوال مهم این است که با توجه به ظرفیت بالای کشور، چرا برنامهای برای توسعه صادرات گیاهان دارویی وجود ندارد؟ و این حوزه، با چه چالشهایی روبه رو است؟ از استفاده از متدها و تکنولوژیهای قدیمی تا خطرات زیست محیطی، چالشهای زیادی پیش روی صادرات این کالا است. چالشهایی که با یک برنامه دقیقه و مدون برطرف خواهند شد. در همین راستا موارد زیر را میتوان مهمترین موانع توسعه صادرات گیاهان دارویی داست:
- تخریب اراضی، تضعیف جنگلها و در نتیجه کاهش سطح زیر کشت
- محدودیتهای برداشت از ذخایر طبیعی
- مشکلات مهندسی محصول، تولید و بسته بندی
- محدودیتهای پژوهشی و علمی
- کمبود نیروی کار باانگیزه
- عدم مشارکت مردم بومی
- عدم سرمایهگذاری بهینه
- چالشهای زیستمحیطی
- نبود دانش در خصوص بازاریابی صادراتی
- مشکلات برندینگ کالا
- خام فروشی
اگر شما هم قصد تولید و صادرات گیاهان دارویی را دارید و دغدغههای بالا مانع شروع کار شما هستند، با شرکت بازرگانی جی تی جی تماس بگیرید. جی تی جی خدمات بسیار خوبی در زمینه برندینگ و بازاریابی صادراتی در اختیار شما قرار خواهد داد.
اهمیت بستهبندی در صادرات گیاهان دارویی ایران

بستهبندی یکی از عوامل موثر در حوزه صادرات به شمار میرود. پیش تر در قالب مقاله بسته بندی صادراتی به بررسی این موضوع پرداختهایم. برای کسب اطلاعات جامع و کامل در این خصوص این مطلب را مطالعه نمایید. شما همچنین میتوانید با کارشناسان شرکت بازرگانی جی تی جی تماس بگیرید. در این قسمت نگاهی اجمالی به اهمیت بستهبندی در صادرات گیاهان دارویی ایران شده است.
با بررسی شرایط حال حاضر صادرات گیاهان دارویی میتوان به این نتیجه رسید که در حال حاضر به دلیل عدم توجه به بخش بستهبندی، این اقلام اغلب به صورت فلهای صادر میشوند. این موضوع موجب کاهش چشمگیر درآمد ارزی و سود تولیدکنندگان و تجار کشور شده است. اهمیت بستهبندی آنقدر بالا است که کشورهای دیگر (به خصوص کشورهای حوزه خلیچ فارس) گیاهان دارویی کشور را به صورت فله خریداری نموده و به نام خود و با بسته بندی های لوکس به کشورهای دیگر صادر میکنند.
معایب عدم توجه به بستهبندی به کاهش سود و درآمد ارزی ختم نمیشود. این موضوع در طول فرآیند توزیع و حمل و نقل و صادرات گیاهان دارویی باعث کاهش کیفیت گیاهان دارویی شده است. پدیدهای که به تدریج باعث از دست رفتن بازارهای بینالمللی صادرات این کالای سودآور خواهد شد.
در ادامه برخی از مهمترین معایب بستهبندی نا مناسسب و خام فروشی گیاهان دارویی نام برده شده است:
* کاهش درآمد ارزی و سودآوری
* کاهش کیفیت کالا
* افزایش ضایعات کالا
* تغییر خواص گیاهان
* شکست در جلب رضایت مشتری
* از دست دادن بازار بین المللی با خام فروشی
راهکارهای توسعه صادرات گیاهان دارویی

شاید برای شما هم سوال باشد که چگونه در تجارت و صادرات گیاهان دارویی موفق خواهیم شد؟ بدون تردید در انجام صادرات موفق، توجه به موارد بسیاری الزامی است. از مباحث برندسازی، مهندسی محصول و بازاریابی صادراتی تا تشریفات و امور گمرکی و حمل و نقل بینالملل، هر گام باید با دقت و دانش برداشته شود.
کسب دانش و اطلاعات روز در حوزه تجارت بین الملل، صادرات و واردات پروسهای پیچیده و طولانی مدت خواهد بود. در این شرایط و برای شروع سریع و تضمین شده بهتر است با متخصصین این حوزه همکاری داشته باشید. شرکت بازرگانی جی تی جی یکی از شرکتهای معتبر در حوزه واردات، صادرات و تجارت بینالملل است که مجموعهی کاملی از خدمات تخصصی این حوزه را به متقاضیان ارائه مینماید. شرکت بازرگانی جی تی جی با سالها تجربه در حوزههای مختلف صادرات و واردات ،یک انتخاب مناسب برای توسعه کسب و کار شما خواهد بود.
نویسنده: سید مهدی عدنانی ساداتی
الهام جعفریان
مدیر داخلی
09916680655بهاره جعفریان
کارشناس استاندارد، بازرسی، حمل خارجی
09916680655فرنوش آقابابایی
مدیر بازرگانی
09916680655
سلام
من ساکن کانادا هستم و علاقمند به کار روی گیاهان دارویی ایران
لطفا در خصوص انواع تست و گواهی هایی که در زمان صادرات گیاهان دارویی و عصاره آنها میتونید ارائه کنید، توضیح بفرمایید
توضیح کلی مد نظر نیست و مثلا مشخص بفرمایید تست کدام آفات در خصوص انواع گیاهان دارویی را انجام میدهید و برای عصاره ها از HPLC استفادهدمیکنید یا UV
امیدوارم شاد و تندرست باشید
عرفان
سلام وقتتون بخیر باشه جناب عرفان
بنده در زمینه صادرات گیاهان دارویی با،بالاترین سطح استاندارد جهانی brcgs هستم جهت همکاری با ایمیل من ارتباط بگیرید، Ehsan_armanmehr@yahoo.com