تهران، فرشته، خیابان مریم غربی ساختمان کوئین سنتر طبقه اول واحد 106

نگاهی به وضعیت واردات و صادرات دام

در سال‌های گذشته شاید بیش از پیش موضوع واردات دام و واردات گوشت به کشور مطرح بوده است. با توجه به اهمیت گوشت قرمز به عنوان یکی از مهم‌ترین منابع تغذیه‌ی انسان و تاثیر مستقیم آن بر افزایش توان بدنی و بهبود سطح سلامت انسان، تامین و توزیع این فرآورده حیوانی بسیار حائز اهمیت است. جالب است بدانید در ۱۰ سال گذشته واردات گوشت گرم، واردات گوشت سرد منجمد و واردات دام به کشور کاهش پیدا کرده است. از طرفی صادرات دام زنده و گوشت به ویژه به کشورهای همسایه نظیر افغانستان و عراق به عنوان یک تجارت با سود مناسب برای تولیدکنندگان دام کشور محسوب می‌شود؛ اما در سال‌های اخیر رکود صادرات دام و گوشت کشور به دلیل شیوع بیماری کرونا، تولیدکنندگان و فعالان این حوزه را با مشکل مواجه کرده است. اما آخرین وضعیت واردات و صادرات گوشت و دام کشور به چه صورت است؟ چگونه جهت صادرات دام زنده اقدام نماییم؟ در این مقاله سعی شده است علاوه بر پاسخ به این سوالات با ارائه آمار رسمی، اطلاعات مفیدی در این زمینه در اختیار شما قرار داده شود. تا پایان مقاله همراه جی تی جی باشید.

Livestock exports.

نگاهی به وضعیت واردات دام و گوشت در سال 1400

طبق آمار منتشر شده میزان واردات گوشت کشور در سال ۱۴۰۰ در مقایسه با سال ۱۳۹۹ به تفکیک برای دام سنگین، دام سبک، گوشت گوساله، گوشت گوسفند با کاهش ۱۰۰، ۶۸، ۹۲ و ۱۰۰ درصدی مواجه شده است. این آمار به این معنا است که در سال ۱۴۰۰ واردات دام سنگین و گوشت گوسفند صفر بوده است و تنها ۳۶ تن دام سبک و ۶۸۱ تن گوشت گوساله وارد شده است.

این در حالی است که طبق آمار سامانه جامع تجارت در سال ۱۳۹۹ این آمار برای گوشت گوسفندی ۲۵۴۲ و برای گوشت گوساله ۸۲۳۷ تعیین شده است. اطلاعات تکمیلی میزان واردات را می توانید در جدول زیر مشاهده نمایید.

صادرات دام و گوشت در سال 1400

طبق آمار سایت trade map (https://www.trademap.org/) ایران در سال ۲۰۲۰ در حوزه صادرات دام درآمدی به ارزش ۶,۰۲۰ هزار دلار داشته است که عمده این رقم حاصل صادرات به کشور افغانستان است. لازم به ذکر است در سال ۲۰۲۰ ایران ۸۲.۶۳۱ هزار دلار ارزآوری از صادرات گوشت به کشورهای منطقه به ویژه کشورهای حوزه خلیج فارس داشته است. در این حوزه کشورهای افغانستان، عراق و هنگ کنگ بزرگترین مقاصد صادرات گوشت ایران به شمار می‌روند.

آمار صادرات جهانی گوشت در سال 2020 میلادی

جالب است بدانید در سال ۲۰۲۰  صادرات دام زنده و گوشت فرانسه به بیش از ۲,۴۱۰,۴۵۲ دلار رسید. به همین دلیل فرانسه در جایگاه نخست بزرگترین صادرکنندگان این حوزه قرار گرفته است. در این حوزه کشورهای هلند، دانمارک، آلمان، کانادا، استرالیا و آمریکا هریک با صادراتی به ارزش بیش از یک میلیون دلار، در جایگاه دوم تا هفتم قرار دارند.

از طرفی کشورهای زیر بزرگترین واردکنندگان گوشت دام در جهان به شمار می‌روند: 

۱ . ایالات متحده آمریکا

۲ . آلمان

۳ . ایتالیا

۴. هلند

۵ . هنگ کنگ

۶ . ویتنام

۷ . لهستان

۸ . انگلستان

۹ . اسپانیا

۱۰ . چین

میزان تولید گوشت در ایران

طبق اعداد و ارقام منتشر شده میزان تولید گوشت گوسفندی در سال ۹۹ حدود ۴۵۰ هزار تن و گوشت گوساله حدود ۵۰۰ هزار تن بوده است. از این میزان تولید حدود ۵۰ هزار تن گوشت گوسفندی و ۶۵ هزار تن گوشت گوساله مازاد و برای مصرف در سال ۱۴۰۰ در نظر گرفته شد. با وجود اتمام سال ۱۴۰۰ در حال حاضر اطلاعات دقیقی از میزان تولید گوشت در سال ۱۴۰۰ منتشر نشده است.

در همین راستا طبق آمار منتشر شده توسط تعاونی فرآورده‌های گوشتی سراسر کشور در اواخر دهه ۸۰ و اوایل دهه ۹۰، حدود ۲۸۰ هزار تن انواع گوشت به کشور وارد و میزان تولید داخلی نیز حدود ۹۰۰ هزار تن بود. این بدان معناست که در این سال‌ها حدود یک میلیون و ۱۰۰ هزارتن گوشت در کشور موجود بود. این در حالی است که این میزان در سال‌های اخیر به صورت میانگین به رقم سالانه ۸۰ هزار تن واردات و ۶۰۰ هزارتن تولید داخلی تقلیل پیدا کرده است.

Meat exports

نوسانات قیمت گوشت در ایران

گوشت قرمز یکی از وعده‌های غذایی معمول و پر استفاده بشر است. در سال‌های اخیر و به دلایل مختلفی نظیر تحریم‌های غرب، کاهش واردات، حذف ارز ترجیحی برای واردات، عدم توزیع اصولی، احتکار و تمایل به صادرات با توجه به عدم قیمت‌گذاری دقیق و اصولی،  قیمت تمام شده این کالای اساسی در کشور با نوسانات بسیاری مواجه شده است.

طبق بررسی‌های انجام شده در سال ۱۳۹۰ قیمت هر کیلو گوشت گوسفند و گوساله به ترتیب ۱۴۰۰۰ و ۱۳۵۰۰ تومان بوده است که این رقم در پایان سال ۱۴۰۰ به حدود  ۱۶۸ و ۱۶۵ هزار تومان رسیده است.

علاوه بر موارد گفته شده، پارامترهای زیر مهم‌ترین موارد تاثیرگذار بر قیمت گوشت در کشور به شمار می‌روند: 

۱ . کاهش پرورش دام به دلیل حمایت نشدن دامداران

۲ . افزایش قیمت خوراک دام

۳ . قاچاق دام زنده

۴ . جذابیت مالی صادرات در مقایسه با توزیع گوشت در بازار داخلی

۵ . نظارت غیر مناسب و سیاست‌های غلط

لزوم حرکت به سمت دامداری صنعتی

در کنار روش‌های سنتی پرورش دام، دامداری صنعتی به روشی اصولی و علمی در راستای نگهداری و پرورش دام اشاره می‌کند.

در دامداری صنعتی طبق یک فرآیند کاملا علمی مواردی نظیر فضای لازم برای هر راس دام، فاصله مناسب دامداری با مناطق صنعتی یا شهری، تغذیه دام و سلامت دام بررسی و کنترل می‌شود.

اما مهمترین تفاوت دامداری سنتی با دامداری صنعتی چیست؟

۱ . بهبود اصول تغذیه در راستای تسریع رشد دام در روش صنعتی

۲ . بهبود سطح نگهداری و تامین سلامت دام در دامداری صنعتی

۳ . بهره برداری بهتر از محصولات دام در متد صنعتی

۴ . بازگشت سرمایه بهتر و سریع‌تر متد صنعتی نسبت به دامداری سنتی ۵ . هزینه بالاتر دامداری صنعتی

شرایط صادرات دام ایران چگونه است؟

همانطور که گفته شد صادرات دام زنده به کشورهای همسایه یک تجارت نسبتا پرسود به شمار می‌رود. کشورهای حاشیه خلیج فارس از بازار بسیار مناسبی برای صادرات دام برخوردارند و این مورد زمینه مناسبی جهت درآمد ارزی برای تولیدکنندگان و فعالان این عرصه به شمار می‌رود.

اما شرایط و قوانین ایران جهت صادرات دام زنده چیست؟ چه مدارک و مجوزهایی برای صادرات دام مورد نیاز است؟

به طور کلی مواردی نظیر اخذ موافقت‌نامه دامپزشکی مبدا و مقصد، مدارک مالکیت دامداری و پروانه معتبر بهداشت و سازمان غذا و دارو به زبان فارسی و انگلیسی از جمله مهمترین مدارک و مجوزهایی است که جهت صادرات قانونی دام به آن احتیاج خواهید داشت.

شرکت بازرگانی جی تی جی با سال‌ها تجربه در حوزه واردات و صادرات کالا در تمامی زمینه‌های تجارت بین‌الملل همراه شما خواهد بود. شما می‌توانید برای دریافت اطلاعات بیشتر در حوزه صادرات دام زنده و گوشت با کارشناسان جی تی جی در تماس باشید. مهم‌ترین خدمات شرکت GTG در این حوزه را می‌توان در قالب موارد زیر بیان نمود.

* خدمات خرید و تامین کالا

* بازاریابی صادراتی

* بیمه

* انبارداری و استریپ

* مشاوره و آموزش تجارت بین الملل

* صادرات و واردات کالا

* ترخیص کالا

* خدمات ارزی بازرگانی

نویسنده: سید مهدی عدنانی ساداتی

یک نظر بگذارید

مشاوره رایگان